Forklift Nedir?

Dilimizde istif makinesi olarak da adlandırılan forklift, bir yükü çatallı kollarıyla kaldıran, belirli bir mesafeye taşıyan ve istifleyen, hareketli bir kaldırma makinesidir. Genellikle 1 ile 50 ton arasındaki yükleri 5 metreye kadar kaldırabilen forkliftler, arka tekerlekleri aracılığıyla dönerek hareket ederler. Hareketleri dizel, benzinli, LPG’li veya akülü motorlar aracılığıyla gerçekleşir. Klasik debriyajlı forkliftlerin yanı sıra tork konvertörlü, hidrostatik ve elektrik motorlu forkliftler de sıklıkla kullanılır.

Dilimizde istif makinesi olarak da adlandırılan forklift, bir yükü çatallı kollarıyla kaldıran, belirli bir mesafeye taşıyan ve istifleyen, hareketli bir kaldırma makinesidir. Genellikle 1 ile 50 ton arasındaki yükleri 5 metreye kadar kaldırabilen forkliftler, arka tekerlekleri aracılığıyla dönerek hareket ederler. Hareketleri dizel, benzinli, LPG’li veya akülü motorlar aracılığıyla gerçekleşir. Klasik debriyajlı forkliftlerin yanı sıra tork konvertörlü, hidrostatik ve elektrik motorlu forkliftler de sıklıkla kullanılır. Debriyajlı ve tork konvertörlü istif makinelerinin aksine, hidrostatik forkliftlerde şanzıman, şaft, diferansiyel gibi hareket iletim elemanları bulunmaz; bunların yerine hidrostatik pompa ve hidrostatik motor iletimi sağlar. Forkliftler kullanım alanlarına göre değişiklik gösterir. Söz gelimi, depolama forkliftleri hacimsel olarak yerden tasarruf edilmesi amacıyla malların olabildiğince yükseklere istiflenmesi gereken yerlerde çalışması için tasarlanmıştır. Tekerlek genişliği ve açıklığı dardır. Uzatmalı forklift olarak da bilinen depolama forkliftleri, çok dar bir alanda manevra yapabilir, mesafeden kazanmak için operatörler çoğunlukla yan oturur. Konteynerleri istiflemek ve taşımak amacıyla kullanılan özel forkliftlerde herhangi bir alan kısıtlaması olmadığından depolama forkliftlerine göre çok daha büyüktür. Görünümüyle bir traktörü andıran bu forkliftler, operatör kabini, asansör, tilt silindirleri, şasi, diferansiyel, nihai güç üniteleri, hidrolik şanzıman, motor, direksiyon simidi, koruyucu kabin, asansör sütunu gibi ekipman ve donanımlara sahiptir. Forkliftlerin bir diğer çeşidi de transpaletlerdir. Transpaletler kapalı alanlarda küçük yüklerin kaldırılıp taşınmasında kullanılan, forklift gibi çatalları bulunan, ancak yürüme tahrik sistemleri olmayan, sadece kaldırmaya yarayan, yardımcı iş makineleridir.

Forklift şu parçalardan oluşur:

Şasi: Karoseri taşıyan, motor, operatör kabini gibi temel elemanları üzerinde bulunduran parçadır.

Denge Ağırlığı: Forkliftin kaldıracağı maksimum yüke göre hesaplanmış ve arka tarafa şasi üzerine yerleştirilmiş veya yekpare gövdeye cıvatalarla bağlı döküm bloklardır.

Operatör Kabini ve Koltuğu: Operatör kabini, olası iş kazalarında operatörün yaralanmasını engellemek amacıyla dizayn edilen koruyucu bir küçük özel bölmedir. Operatör koltuğu standart görevinin dışında, ayarlandığında akü ana devre anahtarı görevi de görür.

Direksiyon: Forklift direksiyonlarında genellikle topuz bulunur. Çünkü levyelerin kullanımı için bir elin boşta olması gerekir.

Asansör: Asansör ekipmanı, kızaklar, kaldırma pistonu, zincir donanımı, çatallar ve çatal taşıyıcıdan oluşur. Genellikle bir ya da iki piston konur. Konteyner ve gemi ambarları gibi yerler için dizayn edilen özel forkliftlerin asansör sistemlerinde bir üçüncü piston daha eklenmiştir.

Unutmayın, küresel bir endüstriyel lastik tedarikçisi olarak kendi know how, tecrübe ve belirlediği speklerine göre konusunda dünyanın en iyi forklift lastiği fabrikalarında ürettirdiği Nubes, Nutorque, Nubeco forklift lastiklerini dünyanın her yerine dağıtan Nubes Otomotiv, Türkiye distribütörü olduğu Raybar markası ve bayii olduğu Continental, Michelin gibi dünyaca ünlü markalarla her türlü forklift lastik ihtiyacınızı garantili bir biçimde karşılar.

Markalar