Sıkça Sorulan Sorular
Forklift ve ekipmanlarına dair merak edilen sorular ve cevaplar.
Her lastik, üzerinde belirli norm ölçülerini gösteren işaretlemeler taşır ve bir bakıma lastiğin geometrik ölçülerinin dilidir. Bir lastiğin geometrik ölçülerine ebat denir.
Her aracın üreticisi tarafından o aracın tasarımına göre belirlenmiş özel bir ebadı veya alternatif ebatları vardır. Aracın ve lastiklerin en iyi performansı vermesi için bu ebatlardan farklı bir ebat kullanılmamalıdır.
Çalışma Saati: Operasyonun detaylarını en iyi kullanıcısı bilir. Forkliftin günde kaç saat çalıştığını hesaplayarak uygun lastiğin seçimi için danışmanlık isteyiniz. Arzu ederseniz Lastik Seçen i tıklayarak kendiniz de bulabilirsiniz.
Çalışma Zemini: Operasyon zemininden kesici, sert, metal vs. objelerin temizlenmesi lastiklerin zamansız ve ani kullanım dışı kalmamalarına yardımcı olacaktır.
Lastik ve Jant Uyumu: Aracın üreticisinin onay verdiği jant ölçülerine sadık kalınmalıdır. Böylece laktiklerin anormal aşınma ve deformasyon sorunları yaşamasını sağlarsınız. Lastiğin montajı yetkili ve uzman servislerde yaptırılmalı, merkezli jantlanmalıdır.
Lastik Kontrolü: Havalı (pnömatik) lastiklerde, mutlaka lastik ayarları lastikler soğukken kontrol edilmeli ve uygun hava değerlerinde kullanılmalıdır.
Özel Presleme: Dolgu (solid) lastiklerin montajı özel presleme ile yapıldığı için presleme esnasında jantın doğru merkezlemesi yapılmalıdır.
Fren Ayarları: Araç fren ayarlarının doğru yapıldığından emin olunmalıdır. Dengesiz fren ayarı lastiği aşırı ısıya maruz bırakıp erken servis dışı bırakabilir.
Yüklü park etme: Forklift yüklü olarak uzun süre bırakılır ise bu durum özellikle havalı (pnömatik) lastiklerin kauçuk yapısında deformasyon oluştubilir ve çalışırken zıplamaya neden olup lastiğin zamanından önce değiştirilmesine neden olabilir.
- Dolgu forklift lastiği
- Delikli dolgu forklift lastiği
- Çember dolgu forklift lastiği
- Bias havalı forklift lastiği
- Radial tubeless forklift lastiği
Dolgu lastikler yüzeyi düz ve temiz olan zeminler için uygundur. Genel bir kural olarak, dolgu lastikler iç mekan uygulamaları için ve yumuşak depo ve fabrika yüzeyleri veya hafif dış mekan kullanımı için üretilmiştir. Havalı(pnömatik) lastikler dış mekan uygulamaları için kullanılır.
Bazı operasyonlar kapalı ortamda yüksek hijyen, temizlik, çevre ve sağlık standartları gerektirir. Bu durumlarda ve epoksi uygulanmış zeminlerde iz bırakmayan lastikler tercih edilmelidir.
İşletmelerin operasyon sahalarının zorlayıcı (eğim ve yüzey kalitesi) ve yüksek çalışma saatlerinin söz konusu olduğu durumlarda lastiklerin aşınma hızları artar. Aynı zamanda lastiklerin gövde direnci bu şartlara dayanmada güçleşebilir. İşte bu durumlarda daha dirençli yapıya sahip olan 3 katmanlı (3L) dolgu lastikler tercih edilmelidir. 3 katman tanımı lastiğin gövdesi ile sırtının birleşme alanları arasına eklenen fazladan bir kauçuk yüzeyi ifade eder. NUTORQUE ve NUBES marka lastiklerimiz 3 katmanlı dolgu lastiklerimizdir.
Araç üreticilerinin belirlediği standartlara ve jant-lastik seçimine göre lastiklerin de segmanlı ve segmansız seçimi şu şekilde yapılır:
- Havalı (bias) lastikler genelde lastiğin janta oturup sabit kalabilmesi için janta takıldıktan sonra segman ve çember ile kilitlenir böylece lastik janta sabitlenir.
- Düz tabanlı 3 parça jantlarda (omuz profili) tek taraftan eğim verilip janta bağlanmıştır.
- Segmansız lastik ile kullanılır. Konik tabanlı 4 parça jantlarda da segmansız lastik kullanılır.
- İki parçalı jantlarda segmansız lastik kullanılır.
- Konik tabanlı jantlarda segmanlı lastik kullanılır.
- Düz tabanlı jantlardasegmanlı lastik kullanılır.
Lastiği oluşturan gövde içindeki çelik tellerin bir damaktan diğer damağa lastik merkez hattında göre 90 derece açı oluşturduğu lastik yapılarına radial yapıda lastikler denir ve özel damak açıları ile kullanıldığı jantlarıyla tubeless (iç lastiksiz) özelliğe de kavuşurlar. Böylece sadece radial dış lastik ve jantın uyumu ile tubeless kullanım sağlanır.
Sırt: Lastiğin yere temas bölgesidir. Sürüş karakterini belirlerken, dışarıdan gelecek darbe ve kesiklere karşı gövdeyi koruyup, lastiğe direnç sağlamakla görevlidir.
Omuz: Sırt bölgesi ile yanak bölgesi arasındaki geçişi sağlayan ve lastiğin denge kabiliyetini destekleyen bölümdür.
Gövde: Lastiğin ana yapısı olan gövde, lastiğin havayı tutmasını, darbe ve kesilmelere karşı direnç sağlamasını temin eder.
Yanak: Sürüş esnasında lastiğin esneme, konfor ve denge unsurlarını temin eder.
Damak: Lastiğin janta temas bölgesi olan damak, lastiğin janta sıkı bir şekilde tutunmasını sağlar.
- Ani lastik patlamalarının önüne geçilir.
- Lastiğe esneklik kazandırılır.
- Daha az ısındığı için daha uzun süre kullanımı destekler.
- Özel sırt hamuru karışımı ile daha fazla çalışma saati imkanı verir.
- Radial tubeless forklift lastiklerinde sızdırmazlık kolonu kullanılması zorunludur.
- İlk satın alma maliyetleri oldukça pahalıdır ancak en az 2 vardiya çalışan, uzun mesafe yük taşıyan, zorlu çalışma zemini olan operasyonlarda daha fazla tercih edilir.
Lastiğin gövdesini oluşturan kord bezlerinin bir damaktan diğer damağa sırt merkezine göre çağraz bir şekilde birden fazla sefer sarılarak oluşturulduğu lastik yapılarına konvansiyonel gövdeli lastikler denir. Havalı (pnömatik) lastiklerde yükü taşıma görevi havanındır, dolgu lastiğe göre daha fazla esnek olduğu için ani darbeleri ve şokları daha iyi sönümleme ve dengeleme sağlar, düzensiz ve engebeli zeminlerde daha çok tercih edilir. Sürüş konforu daha iyidir. Daha yumuşak lastik sırtı ve şok emme özelliği sayesinde kullanımda daha sessizdir.
Sırt: Lastiğin yere temas bölgesidir. Sürüş karakterini belirlerken, dışarıdan gelecek darbe ve kesiklere karşı gövdeyi koruyup, lastiğe direnç sağlamakla görevlidir.
Omuz: Sırt bölgesi ile yanak bölgesi arasındaki geçişi sağlayan ve lastiğin denge kabiliyetini destekleyen bölümdür.
Gövde: Lastiğin ana yapısı olan gövde, lastiğin havayı tutmasını, darbe ve kesilmelere karşı direnç sağlamasını temin eder.
Yanak: Sürüş esnasında lastiğin esneme, konfor ve denge unsurlarını temin eder.
Damak: Lastiğin janta temas bölgesi olan damak, lastiğin janta sıkı bir şekilde tutunmasını sağlar.
Genel olarak, silik(düz) lastikler kuru ve pürüzsüz yüzeylerde daha iyi çekiş sağlar ve çalışma verimini en üst düzeye taşır. Çalışma ortamınızda nem ve ıslaklık oluyorsa kavrama kabiliyetinden dolayı blok (çekiş) lastiği genellikle daha iyi bir seçenektir.
Lastik ömrü için belirli bir zaman yoktur. Her şey onları hangi şartlarda ve nasıl kullandığınıza aynı zamanda çalışma ortamınızın nasıl olduğuna bağlıdır.
Köpük Doldurma dolgu lastiklere bir alternatiftir ve genellikle ekipmanınızın çivilere veya diğer keskin nesnelere maruz kaldığı bir ortamda havalı lastiklerin patlamalarına karşı bir önlem olarak kullanılır. Köpük dolgusu ayrıca, dolgu lastik bulunmadığı yerlerde de kullanılabilir. Köpük dolumu genellikle doldurulması ve donması ile beraber 2 ila 3 gün sürer. Köpük dolgulu ve standart dolgu lastikler genellikle mevcut tekerleklerinizle birlikte kullanılabilir. Her zaman üreticinin özelliklerini ve profesyonel önerileri takip edin. Profesyonel ekibimize danışmak için dilediğiizde bize başvurabilirsiniz.
Bir forkliftin tüm lastikleri aynı yapıda olmalıdır, çünkü bu forklifin çalışma prensibi ve dengesi için hayati önem arz eder. Havalıdan dolguya veya dolguda havalıya geçişler için üreticinin kullanım kılavuzundaki öneri ve şartnameleri geçerlidir.
Gerekli hava basıncı, lastiğin yanaklarında bulunur. Eğer yoksa daha fazla yardım için bizimle iletişime geçin.
Poliüretan – Bir forklift, çok ağır yükleri yalnızca kısa mesafelerde hareket ettirdiğinde, poliüretan lastikler standart lastikten daha iyi bir seçim olabilir. Bu lastikler bütünlüklerini son derece iyi tutarlar ve kimyasal zeminde çalışacak olan forkliftlerin lastik direndirencini arttırır.
Statik dirençli – Bazı üretim tesisleri, yanıcı veya patlayıcı olan malzemelerle ilgilidir. Sonuç olarak; statik elektriğin, özellikle de yanıcı maddelerin çevresinde mümkün olduğunca azaltılması veya önlenmesi gerekir. Statik dirençli lastikler mevcuttur ve bu tür ortamlar için statik deşarjı önlemek için özel olarak tasarlanmıştır.
Genel bir kural olarak, lastiklerin merkez hattı dikkate alındığında en az 1,6mm diş derinliği kalana kadar emniyet sınırı kabul edilir.
Lastiklerinizin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemenin diğer yolları:
Bazı dolgu lastiklerde, lastiğin yan tarafına yerleştirilmiş 6.0J işaret lastiği değiştirme zamanının geldiğini söyleyen bir güvenlik hattını belirtir. Lastiği, güvenlik hattına geçmeden önce değiştirmelisiniz.
Forkliftlerin çalışma prensipleri gerçekten çok zorlayıcı şartlarda ve dengeli yük taşıma prensibi üzerine kuruludur. Yükün çok önemli kısmı lastikler üzerindedir. Forkliftin normal süspansiyonu yoktur, bu nedenle tek başına lastikler kısmi olarak sorumludur. Forkliftin yapacağı tüm hızlanma, durdurma, döndürme, kaldırma, indirme işlemlerine ek olarak lastikler oldukça zorlanarak hareket ederler.
Bu nedenle forkliftinizin lastiklerini yakından takip etmek ve gerektiğinde bunları değiştirmek önemlidir. Zarar görmüş lastiklerle sürüş birçok soruna neden olabilir, çünkü lastiklerdeki aşınma eşit olmayacak ve aracın dengesizleşmesine neden olacaktır. Ayrıca, lastikler aşındıkça forkliftin yüzey ile olan yüksekliği düşecek ve bir rıhtım plakasına sürtünme, rampa eğimine takılma, sürtme veya zemindeki pisliğe maruz kalma riski oluşacaktır.
Ayrıca, hasar görmüş lastikler forkliftin daha fazla titreşimine katkıda bulunacak, bu da operatörün yorgunluğunun artmasına neden olacak ve forklifti daha hızlı yıpratacaktır. Aşınmış lastiklerin daha sert yüzeylerde titremesi ve sarsması daha olasıdır, bu da sürücünün kontrolünü kaybetmesine veya yükün dengesiz hale gelmesine neden olabilir.
Aşırı şişirilmiş lastiklere de dikkat etmelisiniz, zira bunlar dengeyi bozar ve aşınmayı hızlandırabilir. Aşırı şişirilmiş lastiklerin durma mesafesi daha uzundur.
Bir iş kazasının maliyetiyle karşılaştırıldığında, forklift lastiğinin değiştirilmesi hiçbir şey değildir! Öyleyse lastiklerinizi sürekli gözleyin ve kontrol edin, onları değiştirme zamanı geldiğinde, işi hızlı ve güvenli bir şekilde değiştirilmesi için en yakın zamanda bize ulaşın.
Parçalanma, yırtılma veya çatlama şeklinde hasar gördüğünüzde veya düz noktalar görürseniz lastiklerinizi değiştirin. Hasarlı lastikler, makinenin ve operatörün güvenliğini tehdit eder ve mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesi gerekir.
Forklift lastikleri söz konusu olduğunda ÇOK DİKKAT edilmesi gereken bir husus vardır; sadece bir tane lastik değişimi çok risklidir, çünkü forkliftin dengesini ciddi anlamda riske sokar. Örnek; sağ ön taraftaki lastiği tek olarak değiştirmek sol taraftakinin diş durumunu dikkate almadan (doğru eşleme) yapılmamalıdır. Çünkü bu durum forkliftin yüklenirken devrilme veya kayma olasılığını arttırır böylece de iş kazası riskini ciddi anlamda artırırsınız. Güvenlik sınırına ulaşmış, üzerinde kesikler, kopmalar, yaralar olan ama “hala çalışan” forklift lastiklerini neden değiştireyim, sorusunun cevabının “ciddi anlamda iş kazası riski ve mekanik ekstra maliyetler” olacağını hiç unutmayınız. Çalışma zemininiz ve saatinize hangi lastiğin en iyi sonucu vereceğini bize her zaman sorabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
Nubes Otomotiv olarak müşterilerimizin değişik çalışma şartlarına ve fiyat beklentilerine göre 5 farklı markada dolgu lastik seçeneği sunmaktayız. Son derece modern teknoloji, en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak satışını yapmakta olduğumuz dolgu forklift lastiklerimiz, sınıfındaki en kaliteli kauçuk bilişimleri ile sizlere sunulmaktadır.
Almış olduğunuz lastiklerimizin hepsi bir yıl süreyle malzeme ve işçilik kusurlarına karşı garanti kapsamındadır.
Size en iyi fiyat seçenekleri sunan, stoğunda binlerce adet lastik bulunduran, bayilik ve distribütörlük gücü olan firmamız stokta olmayan ürünü fabrika stoğundan hızla tedarik eder ve Siparişler hızla sevk edilir.
Doğru forklift lastiklerinin seçilmesi yalnızca verimli operasyonlar için değil, aynı zamanda kritik bir maliyet tasarrufu için de önemlidir.
Operasyonların Niteliği: Forklift lastiklerinizi, forkliftlerinizin vardiya ve çalışma saatine, operasyonlarınızın hızına ve mesafesine, taşınan yükün ağırlığına ve yük taşıma sıklığına göre seçmelisiniz.
Teknik Gereksinimler: Üreticiler forkliftiniz için ideal olan forklift lastiklerinin türünü de belirtir, her forklift lastiği forkliftiniz için uygun değildir. Üreticinin tavsiye talimatlarına uyduğunuzdan emin olun. Seçiminizde kullandığınız forkliftlerin kapasitesini ve sınıfını da göz önünde bulundurmalısınız.
Çalıştırma Ortamı: Çalışma ortamınız, kullanmanız gereken forklift lastiklerinin türlerini belirlemede de önemlidir. Operasyonun içeride mi yoksa dışarıda mı olduğu seçeceğiniz lastiği doğrudan etkiler. Örneğin, dışarıda zorlu bir arazide çalışıyorsanız, havalı (pnömatik) forklift lastikleri sizin için ideal olabilir. Öte yandan, çoğunlukla iç mekanlarda çalışıyorsanız, dolgu lastik tercih edebilirsiniz. Yiyecek veya ilaç gibi hijyenin çok önemli olduğu bir sektörde iseniz, zararlı ve görüntü bozan bileşikleri ortadan kaldırmak için iz bırakmayan lastikleri tercih etmelisiniz. İz bırakmayan lastikler, genellikle lastiklerin imalatı sırasında eklenen karbon karası yerine daha farklı kimyasal bileşikler ile karbon siyahının renginin yerini alırlar. Bu özellik ile zemininde iz bırakmama sağlanır. Bu, diğer uygulama zeminlerinde önemsiz olsa da, gıda veya ilacın söz konusu olduğu ortamlar ve hijyenin büyük bir gereklilik olduğu depolarda büyük önem arz eder.
Yoğun operasyonlarda lastik takma ve sökme işlemi çok daha sık yapılır ve bu çok riskli bir süreçtir. Bu nedenle, sürecin daha az riskli olması için uygun önlemlerin alınması gerekir. Başarılı bir sökme ve takma işlemi için aklınızda bulundurmanız gereken en önemli güvenlik ipuçlarından bazıları şunlardır.
Uygun Eğitim
Uygun lastik montajının temeli eğitim ile başlar. Lastikçinin doğru işlemi yapma tekniği ve doğru ekipmanları kullanmasını sağlamak ancak eğitim ile olur. Eğitim aynı zamanda iş güvenliğini de artıracak olan en önemli konudur.
Lastik ve Parçaların Kontrolü, Hasar Görüp Görmediğini Tespit Etme
Kullanım boyunca lastikler genellikle kesiklere veya yaralanmalara maruz kalırlar. Bu tür lastikler, genellikle sökme sırasında çok yüksek patlama riski altındadır ve bu tip durumlar istenmeyen iş kazalarına neden olabilir. Montajdan önce lastik, kolon, iç lastik, segman, çember gibi elemanların iyi durumda olduklarından veya değiştirildiklerinden emin olmak için kontrol edilmelidir. Ayrıca, havası boşaltılmamış bir lastiği asla sökmeye çalışmamalısınız. Şişik bir lastiği sökmek sadece yeterince zor olmakla kalmaz, aynı zamanda işlem sırasında lastiği delme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ortaya çıkabilecek ani hava kaybı ile ciddi yaralanmalara yol açabilecek bir patlama riski kolayca oluşabilir.
Uygun Kaydırıcı Kullanın
Bir lastiği başarılı bir şekilde sökmeden önce, damak ve jant arasına uygun kaydırıcı uygulayın. Bu kaydırıcı, kuvvet uygulandığında lastik damaklarına zarar vermemek için sürtünmeyi azaltır. Kaydırıcı kullanımı, kullandığınız aletlerin lastikleri tahrip etmeden damağa düzgün bir şekilde oturmasını kolaylaştırır. Petrol bazlı kaydırıcılardan da kaçınılmalıdır.
Lastik Şişirme Kafesi Kullanın
Bir lastiği bir janta taktıktan sonra şişirmek, lastiğin ani patlama veya parça kopması tehlikesi nedeniyle çok riskli olabilir. Bu patlamaya maruz kalmayı sınırlamanın en etkili yollarından biri, bir lastik şişirme kafesi kullanmaktır.Şişirme kafesi, lastiğe güvenlik çemberi oluşturur böylece montajı yapan kişiyi korur.Şişirme sonrasında da mutlaka havalı lastiklerin subap kapaklarını yerine monte edin.
Güvenli Bir Ortama Geçin
Çalışanlarınızı güvende tutmak için, lastiğin takılması / sökülmesinin normal işlemlerinizden uzak bir yerde yapıldığından emin olmalısınız. Güvenli bir ortamda yalnızca servis görevlileri ile sınırlandırılmalıdır. Örneğin, lastik damakları ve jantları uyumsuz olduğunda lastik, montaj sırasında patlayabilir ve bu ölümcül yaralanmalara ve hasarlara yol açabilir.
Lastik Hava Basıncını Düzenli Olarak Kontrol Edin
Forklift lastikleri, lastikten lastiğe farklılık gösterse de optimum performans gösterebilecekleri önerilen bir hava basıncına sahiptir. Lastiklerin sürekli kullanımı veya dış ortam sıcaklıklarındaki artış, normalde lastiklerde sıcaklık artışına neden olur ve bu da hava basıncının kabul edilebilir olanın ötesinde büyük ölçüde artmasına neden olur. Bu durum ayarlanmadan devam ettiğinde, lastiğin merkez hattı çok fazla gerilime maruz kalır ve bu da çok hızlı bir şekilde merkez hattan aşınmasına neden olur. Bu nedenle, önerilen hava basıncının %10’undan daha düşük veya fazla olmadığından emin olmak için lastiğin hava basıncını sık sık lastikler soğukken kontrol edin.
Forklift Sürüş Alışkanlıklarınıza Dikkat Edin
Lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak başka önemli husus da, operasyonlarınız sırasında forkliftinizi kullanırken en iyi uygulamaları benimsemektir.Bir forklift lastiğinin sırtını, ani fren, patinaj gibi sürüş alışkanlıklarından daha fazla eskiten başka hiçbir şey olamaz.Forkliftlerin doğru kullanımı konusunda eğitim almış sertifikalı operatörler kullandığınızdan emin olun.Operatörlerinizi bir şirket politikası olarak kurum içi eğitimden geçirmek, forkliftlerin doğru şekilde kullanılmasını sağlayarak, lastik bakım giderlerini önemli ölçüde düşürebilir.
Uygulamanız için Doğru Lastiği Seçin
Forklift lastikleri ucuz değildir ve bu nedenle, değiştirmeden önce onlardan maksimum değeri elde ettiğinizden emin olmak için her türlü çabayı göstermelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, doğru iş için doğru lastiği seçmektir.Örneğin, havalı (pnömatik lastikler) dış mekan çalışmaları için idealdir ve bu nedenle, bu ortamda uzun süre dayanacak bir lastik istiyorsanız, havalı lastikleri tercih ediniz.
Lastiklerin Düzenli Bakımını Yaptırın
Forklift lastiklerinizin durumu büyük ölçüde bakım politikanızın nasıl oluşturulduğuna bağlıdır.
Lastiklerin bakımı söz konusu olduğunda, lastiklerinizde meydana gelebilecek olası hasarı tespit edebilmeniz ve herhangi bir hasar kaynağına dikkat etmeniz için periyodik kontrol gereklidir.
Bu, zamanla daha düşük lastik değiştirme maliyetlerine sahip olmanızı ve lastiklerinizde çok daha erken önlenebilecek hasar nedeniyle herhangi bir iş aksama süresi yaşamamanızı sağlayacaktır.
Lastik Servis Kalitesi İyi Olan Forklift Lastiği Tedarikçisinden Satın Alın
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör, forklift lastikleri satın alırken, tedarikçinizden kaliteli ürün ve servisi alabilmenizdir.
Daha uzun ömürlü lastik istiyorsanız, mevcut en iyi kaliteyi seçmelisiniz. Ucuz ürünler, çabuk yıprandıklarından her zaman aleyhinize çalışacak ve bu nedenle maliyetli olacak, sık sık değiştirilmeleri gerekecektir.
Gövde (Karkas): Lastiğin tüm parçalarının üzerinde olduğu ve lastiğin fonksiyonunu yerine getirmesini sağlayan ana yapısıdır.
Yanak: Lastiğin sırt ile damak bölgesi arasını oluşturan adeta lastiğin yan duvarıdır.
Bir forklift lastiğinin yanağında, lastikle ilgili önemli bilgiler bulunur. Ondan lastiğin ebadını, markasını ve türünü okuyabilirsiniz. Ayrıca, aşınma miktarını belirlemenize yardımcı olabilecek bir aşınma çizgisine de sahiptir.
Sırt: Her forklift lastiğinde, forkliftin üzerinde çalıştığı yüzeyle temas eden kısmında girintiler, bloklar bulunur. Doğru çalışma performansı için lastiklere mükemmel çekiş ve denge sunarlar.
İç Çap: Forklift lastiğinin forklifte takılabilmesi için jantın takıldığı bölümdür.
Dış Çap: Forklift lastiğinin dıştan dışa ölçüsü, forkliftin de yüksekliğini belirleyen dış çap kısmıdır.
Genişlik: Lastiğe üstten baktığınızda bir yanaktan diğer yanağa olan mesafedir.
Damak, lastiğin jant ile temas edip tutunduğu bölgesidir ve lastiğin en hassas bölgelerinden birisidir.
Lastik, jant üzerindeki konumuna tam ve doğru bir şekilde oturtulmalıdır bunun aksi durumlar ciddi lastik ve mekanik sorunlar çıkaracaktır.
Lastik sökme ve takma işlemi sırasında damak telleri üzerine çok fazla güç uygulanır, buna işlem sırasında dikkat edilmezse damak bölgesindeki kauçuk yırtılabilir veya kopmalar oluşabilir. Bu durumda ise damak telleri açığa çıkacaktır. Açığa çıkan teller ise zamanla nem, toz, yağ gibi dış etkenlerden dolayı paslanacak ve damak bölgesinde çatlamalar oluşacak ve lastiğiniz kullanım ömrünü tamamlamadan kullanım dışı kalacaktır.
Lastiklerinizi bu tür hasarlardan korumak için her zaman doğru takma / sökme prosedürlerini uyguladığınızdan ve profesyonel servislerden destek aldığınızdan emin olun.
Doğru damak montaj kaydırıcıları kullanarak forklift lastiği damakları, jant ve montaj ekipmanları arasındaki sürtünmeyi azaltarak lastik ömrüne de olumlu katkı sağlanmış olursunuz.
Her lastik belirli bir jant ölçüsüne göre üretilir. Bir lastik, uyumsuz bir janta takıldığında dengesiz sürtünme etkisiyle damak bölgesi soyulmaya başlayacaktır.
Aynı sorun, lastik damaklarının janta doğru oturmamasına neden olan düşük havalı kullanımdan da kaynaklanabilir. Bu sorunu yaşayan lastikler hemen değiştirilmelidir.
Markalar