Covid-19 Sürecindeki Lojistik Sorununun Tedarik Süreçlerine Etkisi
Son iki yılda tüm dünyada yaşanan ve ciddi sonuçlara yol açan COVID-19 salgını, hayatın birçok alanını etkiledi. Lojistik sektörü ve tedarik süreçleri de küresel salgından en çok etkilenen alanlar arasında […]
Son iki yılda tüm dünyada yaşanan ve ciddi sonuçlara yol açan COVID-19 salgını, hayatın birçok alanını etkiledi. Lojistik sektörü ve tedarik süreçleri de küresel salgından en çok etkilenen alanlar arasında yer aldı. Ülkelerin sınırlarını kapatması, seyahat kısıtlamaları, şirketlerin talep düşüşü ve beklentileri küreselleşmiş tedarik süreçlerinde çeşitli aksamalara yol açtı. Lojistik problemlerinin tedarik süreçlerine etkisini incelemek, yaşanan sorunları doğru bir şekilde ele almaya yardımcı olabilir.
Teslimat Sürelerinde Uzama Meydana Geldi
Dünya genelinde küresel salgın nedeniyle yaşanan lojistik problemlerinin tedarik süreçlerine en önemli etkisi teslimat sürelerinin uzaması oldu. Sınırlarda yapılan detaylı kontroller ve sürücülerin herhangi bir ülkeye girmeden önce karantina süreçlerinden geçmesi, TIR şoförü sıkıntısı, konteyner krizi nedeniyle mal ticareti yapanların denizyolundan karayolu ve havayoluna yönelmesi teslim sürelerinde gecikmeler yaşanmasına yol açtı. Bazı sektörlerde yaşanan gecikmeler çok uzun süreleri buldu. Özellikle salgının ilk döneminde taşıma faaliyetleri durma noktasına geldi.
Navlun Fiyatlarındaki Artış Tüm Sektörlere Yayıldı
Lojistik süreçlerinin en önemli parçası navlun fiyatlarıdır. Tedarik edilen veya üretilen malların taşınması için konteyner gibi çeşitli araçlara ihtiyaç duyulur. Konteyner krizi nedeniyle mal ticareti yapanların denizyolundan karayolu ve havayoluna yönelmesi de taşıma fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Salgın nedeniyle ertelenmiş talep artışlarına göre planlama yapmayan şirketler ise son dakika navlun anlaşmaları yapmak ve daha yüksek fiyatlarla çalışmak zorunda kaldı. Bu da tüm tedarik zincirinin maliyetini arttırarak tüketicilere daha yüksek fiyatlı ürünler sunulmasına yol açtı. Navlundaki yüksek fiyat seviyelerinin 2022 yılında da sürmesi bekleniyor.
Sürücü ve Altyapı Eksikliği Yaşandı
Fiziksel alışverişin en düşük seviyeye indiği dönemde lojistik hizmetleri daha da önem kazandı. Ancak lojistik sektörü alt yapı açısından ani ve yüksek talebe karşı hazırlıklı değildi. Bu durum da lojistik süreçlerinde sürücü eksikliği ve araç eksikliği gibi sorunların ortaya çıkmasına yol açtı. Sürücü, araç gibi önemli bileşenlerin yetersiz kalması da tedarik süreçlerinin yavaşlamasına yol açtı. Ürün teslimlerinde yaşanan gecikmeler, lojistik alanında yaşanan sorunların tedarik süreçlerine en büyük yansıması olarak görülebilir.
Lojistik sektöründe önümüzdeki yıllarda dijitalleşmenin önemi ve e-ticarete olan talebin daha da artmasını beklemekteyiz. Nubes Otomotiv olarak teknolojik altyapımızı sürekli geliştirmekte ve Nubes B2B Portal aracılığı ile müşterilerimize 7/24 ürün siparişi avantajı sunmak için özveri ile çalışmaktayız. Yaşanan bu dönemlerde teknolojik yatırımlar yapan şirketlerin rekabette öne çıkacağı inancımız ile sürekli gelişen bir şirket olmayı hedefliyoruz.
Unutmayın, küresel endüstriyel lastik tedarikçisi olarak kendi ürettirdiği Nubes, Nutorque, Nubeco, Raybar forklift lastiklerini dünyanın ve Türkiye’nin her yerine dağıtan Nubes Otomotiv, aynı zamanda Continental, Michelin endüstriyel lastik bayisi olarak her türlü forklift lastik ihtiyacınızı garantili bir biçimde karşılar.